Ves al contingut.

OCW de la Universitat de Valencia

Seccions
Eines personals
Accions del document
  • Annorate
  • Make a Path
  • Send To Wiki
  • Print this page
  • Send this page to somebody
  • Content View
  • Toggle full screen
  • Add Bookmarklet

Guia acadèmica


CONTINGUTS GENERALS

A través del programa teoric-pràctic es realitza un recorregut pels principals nuclis teòrics i metodològics que al llarg de la història han conformat la investigació en Psicologia del pensament. El desenvolupament temàtic i pràctic reflexa els principals problemes i aportacions psicològiques (representació, categorització, comprensió, raonament i solució de problemes), abordats des de diversos enfocaments i tractaments, situant el pensament en la complexitat del sistema cognitiu a partir de les anàlisis actuals de la Psicologia cognitiva.

I PENSAMENT: EVOLUCIÓ I CONSTRUCCIÓ
1-Introducció a la Psicologia del Pensament. Activitat Psicològica, coneixement i processos cognitius. Factors que influixen en la cognició, perspectiva biopsicosocial: l'evolució del pensament; motivació, emoció i pensament; pensament, subjecte i cultura.
2- Aproximació històrica a l'estudi del pensament. Enfocaments teòrics clàssics: estructuralisme, gestalt i conductisme. Perspectiva cognitiva: el processament d'informació. Models actuals: metacognició i teoria de la ment.
3- Pensament i construcció del coneixement. Pensament i desenvolupament cognitiu: la perspectiva de Piaget I la seua evolució. Pensament i Llenguatge: l'aportació de Vygotsky. Pensament i acció : J. Bruner i les modalitats del pensament.
II REPRESENTACIÓ
4- Representació mental. Les imatges. Funcionalitat cognitiva. Posicions teòriques. La hipòtesi dual. L'estudi de la imatge Els Mapes cognitius . Representació i Coneixement espacial. Evolució històrica. Anàlisi del concepte: la metàfora del mapa. Propietats generals dels mapes cognitius. Els formats de la ment: evolució històrica dels models de representació. La polèmica al voltant de les representacions mentals: imatge versus proposició
5-Conceptes i categories. Funcionalitat de la categorització humana. Determinants de la categorització Representacions conceptuals. L'estudi dels conceptes: La perspectiva clàssica. Models actuals: la concepció prototípica. Estructura de les categories. Principis de la categorització. Categories bàsiques, tipicitat i prototips. Organització i Similitud. Similitud no literal: Metàfora i cognició. Funcionalitat de la metàfora.
6- Esquemes cognitius. Característiques dels esquemes. Funcionalitat: comprensió, memòria, acció i identitat. Marcs. Guions. Esquemes socials: Autoesquemes i esquema de gènere
III RAONAMENT I SOLUCIÓ DE PROBLEMES
7- Raonament humà. Evolució del seu estudi. Perspectives actuals: enfocament componencial, regles, esquemes i heurístics. Els models mentals. Raonament informal o quotidià. Perspectives teòriques.
8-Raonament deductiu. El sil·logisme categorial. Errors en tasques de raonament sil·logístic. Raonament Condicional. Les tasques de selecció de Wason. El raonament contrafàctic. Mecanismes i determinants.
9-Raonament Inductiu. Predicció i probabilitat: estadístics i heurístics. Representativitat. Accessibilitat. Ajust i Ancoratge. Correlació il·lusòria. Probabilitat i optimisme no realista. Causalitat i caires en l'anàlisi causal.
10- Resolució de problemes. Fases en la resolució de problemes. Tipus de problemes: de transformació, d'inducció d'estructures i d'ordenació. Problemes socials. Presa de decisions. Pensament creatiu. Pensament convergent i divergent. Enfocaments teòrics i evolució dels estudis sobre creativitat. La perspectiva del processament de la informació.
Programa de Pràctiques
El desenvolupament de les classes girarà entorn de l'aplicació pràctica d'alguns dels nuclis conceptuals fonamentals en la investigació de la Psicologia del pensament.
Pràctica 1: Categories, conceptes i tipicitat.
Pràctica 2: Tasques de Selecció.
Pràctica 3: Heurístics.
Pràctica 4: Raonament contrafàctic.
Pràctica 5: Pensaments deformats.
Dates: el calendari de realització s'indicarà en les classes de teoria

Copyright 2009, by the Contributing Authors. Cite/attribute Resource. Manuel, M. i. V. (2009, October 23). Guia acadèmica. Retrieved July 03, 2024, from OCW de la Universitat de Valencia Web site: http://ocw.uv.es/ciencies-de-la-salut/2/guia-academica. Esta obra se publica bajo una licencia Reconocimiento -No Comercial-Compartir Igual. Reconocimiento -No Comercial-Compartir Igual